سیدعلی نقیب دبیر اجرایی کنگره ملی شعر، مناجات و نیایش «مواهب» در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این کنگره از سال ۱۳۹۵ به همت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری قم شکل گرفت و هدفش هم توجه دادن شاعران به مناجات و نیایش بود. مناجات و نیایش از دیرزباز جایگاه مهمی در ادبیات فارسی داشته و سرودن اشعار توحیدی و نیایشی همیشه جزئی از سرودههای شاعران بوده است.
نقیب ادامه داد: متأسفانه در سالهای اخیر شعر آئینی ما کمتر به این موضوع پرداخته است. هدف این کنگره این است که شاعران متوجه گنجینههایی شوند که در ادعیه داریم و با مطالعه و توجه به آن، شعرهای بیشتر و بهتری تولید کنند. همانطور که همه میدانند این ادعیه از نظر معانی و مضامین در اوج قرار دارند و در مسائل ادبی و بلاغی دارای ظرافت و لطافت زیادی هستند. به همین خاطر معادن بسیار خوبی برای استخراج هستند و اگر شاعری در آنها تأمل کند، دست خالی برنخواهد گشت.
این شاعر با اشاره به تأکیدات فراوان رهبری به حوزه دعا و مناجات، اضافه کرد: مقام معظم رهبری بارها در دیدارهای مختلف به شاعران توصیه کردهاند که از گنجینه ادعیه استفاده کنند و شعر نوشتن با موضوعات توحیدی را فراموش نکنند. این کنگره با هدف آشناسازی شاعران با موضوع ادعیه و مناجات راهاندازی شده و در این سالها موفقیتهای زیادی هم داشته است.
وی درباره دورههای قبلی این کنگره گفت: کنگره اول با موضوع ویژه دعای ابوحمزه، کنگره دوم مناجات شعبانیه، کنگره سوم دعای عرفه، کنگره چهارم دعای افتتاح، کنگره پنجم دعای مکارمالاخلاق و کنگره ششم با موضوع ویژه دعای صباح برگزار شده است. دبیرخانه علمی کنگره مواهب برای هفتمین دوره برگزاری آن دعای سحر را به عنوان موضوع ویژه انتخاب کرده است. بستههای محتوایی با این موضوع در دبیرخانه علمی تولید و تهیه شده که در اختیار دوستان شاعر قرار گرفته است و به شاعران کمک میکند که با قرائت آن درک و دریافت بهتری از این دعای نورانی داشته باشند. دبیرخانه علمی ما در طول سال کاملاً فعال است و در حال آمادهسازی بستههای محتوایی است، برای اینکه شاعران بتوانند به بهترین شکل از این ادعیه در شعرشان استفاده کنند.
دبیر اجرایی کنگره ملی مواهب ادامه داد: باید به این نکته هم اشاره کنم فقط شعرهایی که با موضوع دعای سحر هستند، داوری نمیشوند. منظور ما هم این نیست که شاعران به صورت مستقیم به دعای سحر اشاره کنند. همین که آنها نگاهی به مضامین دعای سحر داشته باشند و شعر بنویسند، شعرهای مناجاتی و نیایشی آنها داوری میشوند. یعنی ضرورتی ندارد که در اشعارشان حتماً به دعای سحر اشاره مستقیم داشته باشند.
نقیب در پایان گفت: شعر بهترین زبان برای روایت زیباییهای ادعیه است. اگر شاعران بتوانند دعا را به خوبی تصویر کنند، مردم ما از روح جاری در ادعیه استفاه بیشتری میکنند. همچنین باید بگویم به واسطه این فراخوان آثار فاخر ادبی در حوزه شعر مناجاتی و نیایشی تولید شده و خواهد شد، همانطور که تا امروز سه جلد از کتابهای مناجات و نیایش در کنگره ملی مواهب به چاپ رسیده و انشاالله امسال جلد چهارم این مجموعه منتشر خواهد شد.
شاعران میتوانند تا تاریخ ۱ بهمن ۱۴۰۳ آثارشان را از طریق نشانی اینترنتی https://survey.porsline.ir/s/dI9X4NJ2 برای دبیرخانه کنگره مواهب ارسال کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت بستههای محتوایی، به کانال ادبیات قم در ایتا به نشانی @adabqom مراجعه کرده و یا با دبیرخانه این کنگره تماس بگیرند.
منیع: خبرگزاری مهر